5. Създаване на цялостна презентация

 

            1. Ефекти в слайда – Slide Show, Animation Schemes

 отваря допълнителен прозорец, от който можем да избираме както готови цветови схеми, които да приложим на слайда си (Color Schemes), така и чрез секция  Animation Schemes да изберем някой от многото предлагани схеми с ефекти. Така се слага готов шаблон, за да се освободи потребителя от задължението ръчно да указва анимациите за всеки обект от кадъра. Apply to All Slides ще приложи ефекта към всички слайдове.

       

Ако все пак желае да го направи по свой вкус и преценка, трябва да се ползва подкоманда Custom Animation. В нея първо избираме обекта от слайда, после щракваме на ефект (Add effect) и гледаме предварителния вариант, за да се ориентираме как ще изглежда.

           

Експериментирайте, за да изберете най-подходящия ефект!

            С Remove премахваме избран ефект, който не желаем. С влачене в списъка (с червен  контур) или от Re-Order в дъното на този прозорец, сменяме по желание реда на ефектите. От бутоните там може да се пусне целият слайд за преглед, а не само един обект от него.

            В полето Modify може да се и избере и вариант с автоматична последователна смяна (After Previous) на ефектите в слайда, а не On Mouse Clickпри щракване на мишката (тук системата чака чрез бутона да покажем кога да мине на следващия ефект). Ако изберем автоматичен,  копчето Play  се превръща в Stop и чака да го натиснем, като се засича времето. При пускане на шоуто, на този момент ще бъдат отделени точно толкова секунди, колкото са отчетени при създаването на ефекта.

           

 2. Ефекти при преход от един слайд към друг – от подкоманда Rehearse Timings можем да стартираме презетнация и да щракаме с мишката в момент, който преценим  като подходящ за показване на следващ ефект и за смяна на слайдовете. Времето се запаметява и се прилага към презентацията при пускане на шоуто.

           

Ако използваме подкоманда Slide Transition получаваме богат набор ефекти за преход. Ако изберем някой от тях, в Speed можем да сменим скоростта – Slow (бавно), Medium (средно), Fast (бързо). Sound добавя готов звук като допълнителен ефект. В Advance Slide  - On Mouse Click указва, че смяната на слайдовете ще става с щракване на мишката от потребителя, а  Automatically after позволява настройка след колко секунди да става  преходът. (Винаги можем да го направим с  Rehearse Timings, ако не можем да определим със сигурност).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отговорете на следните въпроси:

1. Какво е ефект и как може да се зададе?

2. Как се поставят автоматични и как ръчно управлявани ефекти?

3. Как се променят ефектите при преход между слайдовете?

4. Създайте реклама в 3-4 слайда на агенция за недвижими имоти.