8. Работа с мишката. Контекстно меню. Създаване на Shortcut.

Настройки на мишка и Desktop

           

            1. Мишката (Mouse) представлява входно устройство, възпроизвеждащо движението й по гладка повърхност върху екрана. С нейна помощ можем да избираме елементи от предварително създадени менюта с команди. Улеснява работата в графична среда.

            При стандартни настройки на мишката, можем да обособим следните правила:

            Съвет: Ако не си спомняте от къде точно да изпълните дадено действие, натиснете десен бутон на най-логичното  за него място /обикновено върху обекта, който ще се обработва/. Най-вероятно в контекстното меню  ще забележите команда, водеща към желаната операция и ще се подсетите.

            При променени настройки може да се срещне следната ситуация:

           

            2. Контролен панел (Control Panel) това е мястото, от където могат да бъдат извършени ключови настройки на Windows.

            Начините да бъде стартиран контролният панел са:

 

 

(Забележете, че от тук имате достъп до кошчето, до My Computer, както и до всички устройства на компютъра.)

 

 

Тук могат да се направят настройки на клавиатурата, монитора, да се добавят или изтриват програми на компютъра, можем да включим нови устройства и да накараме компютъра да ги разпознае, да сверим системните дата и час, да оправим настройките за връзка с Интернет и т.н. От иконата Mouse се дава достъп до настройките на мишката (да разменим бутоните на мишката, да увеличим или намалим скоростта на двойното щракане съобразно собствената си бързина на реакция, да променим вида на показалеца на мишката  и т.н.)

 

            3. Настройки на Desktop от:

се дава възможност да се зададат параметрите за показване на екранното съдържание.

От Themes можем да изберем готов облик за Desktop-а.

От Desktop се избира картина за екрана, а може да се смени и видът на иконите чрез  Customize...

От Screen Saver се избира коя от всички програми сейвъри да се включва и след колко време. В миналото Screen Saver е имал за цел защита на екрана, в случай, че компютърът не се ползва зададен интервал от време, за да не се натоварват само едни и същи точки от него и така мониторът да се изхабява неравномерно. С напредване на технологиите има по-скоро развлекателен ефект.

Представлява различни надписи, които минават по екрана, въртящи се кубчета и т.н. При поместване на мишката или натискане на клавиш, системата скрива Screen Saver-а и е готова за работа.

От Appearance  може да се променя видът на определени екранни елементи цвят на ивиците, големина на шрифта, с който са надписани, дори преливащи  се цветове   като ефекти по тях и т.н.

В Settings се сменя разделителната способност на екрана, т.е. броят точки, съставящи изображението. Така то може да става по-фино и дребно или по-едро и по-грубо, взависимост от желанието на потребителя и възможностите, които предлага неговият монитор.

           

 

4. Създаване на Shortcut (шорткът) така се нарича икона препратка към дадена програма. Идеята й е да се постави на лесно място (примерно на Desktop-а), за да можем при нужда бързо да стартираме програмата, а не да я търсим по целия диск.

Ако натиснем десен бутон върху икона      и от Send to, Desktop (create shortcut) създаваме препратка директно върху десктопа.

Препратките се различават от оригиналната икона на програмата по наличието на малка стрелка върху нея, както и това, че в името присъства думата shortcut (което винаги може да бъде премахнато с преименуване).

Друг вариант е да се избере Create shortcut от контекстното меню, излизащо  с десен бутон над иконата на желаната програма.

 

Ако провлачим иконата към свободно от икони място в прозореца със задържан десен бутон, също дава възможности за създаване на препратка. Ефектът е същият ако влачим към лентата на задачите препратката ще се създаде там.

  

 

 

 

Видео-демонстрации по темата:

 

 

 

Отговорете на следните въпроси:

1. Какво е контекстно меню и как се извежда?

2. Какво е Shortcut и как се създава?

3. От къде се правят основни настройки на компютъра и как се стига до там?

4. Как можем да сменим екранните настройки?

5. Как могат да бъдат променени стандартните функции на мишката?